Политика за връщане и възстановяване

Връщат ли се книгите? Причина за връщане на книги. Закон за защита на потребителите

Има легенда сред купувачите, че всеки продукт може да бъде върнат до две седмици след покупката. Но това е погрешно твърдение! Има списък на стоките, които не могат да бъдат върнати в магазина. Ако купувачът иска да върне книгата няколко дни след покупката, която няма производствен дефект, продавачът има пълното законно право да го откаже – книгата вече може да бъде прочетена или копирана.

Електронните книги подлежат ли на връщане? Тъй като това е технически продукт, той има гаранционен срок. Можете да възстановите суми, само е единственно ако са открити доказани фабрични дефекти по време на гаранционния период.

Законът за защита на правата на потребителите регламентира връщането на книгите по следния начин – възможно е, ако в публикацията бъде открит дефект (чл. 25, т. 1). Публикацията с добро качество не подлежи на възстановяване. Също така, е одобрен списък на „невъзстановими“ стоки, които включват освен книги също: брошури, карти, тетрадки, албуми, публикации с бележки, календари и брошури. Ако купувачът е станал собственик на висококачествени, но неподходящи за него книги, той винаги може да се възползва от услугите на книжарници за употребявани книги.

Въпреки, че книгите се отнасят до нехранителни стоки, които не могат да бъдат заменени или върнати, купувачът има възможност да върне покупката обратно на продавача. По закон това е възможно, ако съдържа фабричен брак.
Книгите се доставят от куриера с право на преглед и Приемо-предавателен протокол. При установяване на дефект, се попълва Приемо-предавателния протокол в момента и задължително присъства и подписа на куриера.
Например:

 1. Има празни страници.
 2. Илюстрации с лошо качество.
 3. Липсват страници с текст.
 4. Проблеми с шрифта – това е неясно, размазано или лошо отпечатано, което прави четенето невъзможно.
 5. Съдържанието не съответства на корицата.
 6. Книгата съдържа грешки, например в учебника се посочват фалшиви или очевидно погрешни факти.

Ако продавачът се съгласи, че продуктът има фабричен дефект, за купувача се откриват няколко възможности:

 1. Той може да върне книгата на хартия в магазина и да си върне парите изцяло или частично.
 2. Да смени книгата за подобно издание.
 3. Да изиска от продавача да възстанови разходите за поправка на публикацията, ако е възможно.
 4. Да изиска от продавача да премахне недостатъците за сметка на магазина.

В случай, че връщането е одобрено от продавача:

 1. Книгата се връща в същата форма, в която е закупена, с пълен комплект и без повреди, получени по време на работа.
 2. Дефектните стоки се връщат в магазина, в който са закупени.
 3. При връщане купувачът трябва да подаде жалба в писмена форма и да предостави всички документи, доказващи покупката – фактура, документ от куриерската служба, доказателства, че той е купувача, банкова сметка.

Ако контактът с магазина настъпи в рамките на 15-ия ден от датата на покупката, в този случай продавачът има пълно право да откаже връщане, дори и ако е с дефект.
Ако книгата е била повредена, процесът на връщане не трябва да се забавя изобщо, защото ще трябва да докажете, че щетата е била в момента на закупуване и преди това.

ПРИ ДОКАЗАНА ПРИЧИНА ЗА ВРЪЩАНЕ

Нашата политика за възстановяване и връщане при доказана и одобрена от нас причина е 14 дни. Ако са изминали 14 дни от покупката ви, не можем да ви предложим възстановяване или замяна.

За да отговаряте на условията за връщане, вашият артикул трябва да е неизползван и в същото състояние, в което сте го получили. Също така трябва да е в оригиналната опаковка.

Попълнете формуляр за връщане – ТУК

За да завършим връщането, ние изискваме фактура и доказателство за покупка – номер на продукта, код на продукта, дата на покупка, клиент -име, банкова сметка – платецът и купувачът да са едно и също лице, документ от куриурската служба за книгите на хартия.

Моля, не изпращайте покупката си обратно на автора!!!

Възстановявания
След като връщането ви бъде получено и проверено, ние ще ви изпратим имейл, за да ви уведомим, че сме получили върнатия ви артикул. Ние също така ще ви уведомим за одобрението или отхвърлянето на Вашето искане за възстановяване.

Ако бъдете одобрени, възстановяването на сумата ще бъде обработено и парите ще бъдат възстановени по оригиналния начин на плащане в рамките на определен брой дни – 14.

Закъснели или липсващи възстановявания

Ако все още не сте получили възстановяване на средства, първо проверете отново банковата си сметка. След това се свържете с Вашата банка. Често има известно време за обработка, преди да бъде публикувано възстановяването. Ако сте направили всичко това и все още не сте получили възстановяването си, моля, свържете се с нас на tokrasteva@abv.bg.

Разпродажба артикули

Само за артикули на редовна цена може да се претендира за връщане. Стоките на разпродажба не могат да бъдат възстановени!

Размени
Ние сменяме артикули само, ако са дефектни или повредени. Ако трябва да го замените за същия артикул, изпратете ни имейл на tokrasteva@abv.bg и изпратете артикула си на: София, Люлин-8, ул. Годеч 5, магазин 6 само след получаване на входящ номер на иска.

Подаръци
Ако артикулът е бил маркиран като подарък при покупка и изпратен директно до вас, ще получите подарък кредит за стойността на връщането ви. След получаване на върнатия артикул, сертификат за подарък ще Ви бъде изпратен по пощата.

Ако артикулът не е бил маркиран като подарък при покупка или подаващият подарък е изпратил поръчката до себе си, за да ви даде по-късно, ние ще изпратим възстановяване на сумата на дарителя и той ще разбере за връщането ви.

Доставката се връща
Първо трябва да регистрирате заявката за връщане, да получите входящ номер с одобрение. Без тази процедура не връщайте продукта, няма да го приемем. За да върнете продукта си, трябва да го изпратите за Ваша сметка на адрес: София, Люлин-8, ул. Годеч 5, магазин 6.

Вие ще носите отговорност за плащането на Вашите собствени транспортни разходи за връщане на вашия артикул. Разходите за доставка не се възстановяват. Ако получите одобрение и възстановяване на сумата, разходите за доставка за връщане ще бъдат приспаднати от възстановяването на сумата.

В зависимост от това къде живеете, времето, което може да отнеме, за да достигне до вас разменения ви продукт, може да варира.

Ако връщате по-скъпи артикули, може да помислите да използвате проследима услуга за доставка или да закупите застраховка за доставка. Не гарантираме, че ще получим върнатия ви артикул.

Нужда от помощ?
Свържете се с нас на tokrasteva@abv.bg за въпроси, свързани с възстановяване на суми и връщания.

Към началото